Subh Divali!
Divali (lichtjesfeest) wordt in veel hindoestaanse gezinnen gevierd. In het Divali-feest staat centraal: de overwinning van het licht op de duisternis, van goed op kwaad, van kennis op onwetendheid, van recht op onrecht. Subh Divali!
Fimpje DivaliDeze week wordt in veel gezinnen het Divali-feest gevierd. In het Divali-feest staat centraal: de overwinning van het licht op de duisternis, van goed op kwaad, van kennis op onwetendheid, van recht op onrecht. Niks mis mee...sub Divali!
Het Divalifeest is ook wel bekend als het lichtjesfeest.
Het woord divali betekent eigenlijk 'rij lampjes' of 'rij lichtjes'
Divali is, net als Holi, een seizoensfeest, maar dan in de herfst.
Het feest wordt in oktober gevierd en duurt een week.
Overdag maakt men het huis schoon, men eet geen vlees en andere dierlijke producten endrinkt geen alcohol.
Men trekt mooie kleren aan. De mensen versieren hun huizen en tuinen met kleine aardewerken lampjes en kaarsen.
Familieleden bezoeken elkaar en geven elkaar geschenken of sturen kaarten.
Voor kinderen is er veel snoep, pannenkoekjes met suiker en cakes. Mmmm...
Meer over Divali op het internet:
De indiakoerier met informatie over Divali
Wereldomroep met mooie verhalen
Uitleg over het Divalifeest
Een digitale Divali-kaart verzenden
Zelf diya's kleien
Diya's (of diva's) zijn de belangrijkste lichtbronnen tijdens Divali.
Het zijn kleine aardewerk schaaltjes, wel of niet geglazuurd of versierd.
Als brandstof wordt "ghee" (een vettige vloeistof van roomboter of zonnebloemolie) gebruikt.
De lont wordt gedraaid van een plukje watten of katoen.
Diya's kun je gemakkelijk zelf maken door het kneden van een blokje klei.
Laat de klei lang drogen en bak de schaaltjes daarna eventueel in de oven.
Maak de schaaltjes ongeveer 6 tot 8 centimeter in doorsnee.
Draai van watten of katoen een pit en leg die in de olie of gesmolten boter.
In plaats van watten en boter mag je ook een waxinelichtje gebruiken.
.
Recept voor chappati's
(pannenkoekjes) met suiker
Wat heb je nodig?
250 gr. pannenkoekmeel, 3 dl. lauw water
2 theelepels suiker en olie
Voor het suikerstroopje:
500 gr. suiker, 3 dl. heet water
1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels oranjebloesemwater
Hoe maak je het?
Doe het pannenkoekmeel in een kom.
Los de suiker in een beetje lauw water op.
Giet dit bij het meel en giet vervolgens onder flink roeren de rest van het water erbij.
Blijf roeren tot het een glad beslag wordt. Wrijf een kleine bakpan in met de olie
en giet er een lepel beslag in. Bak kleine pannenkoekjes en hou ze warm tot al
het beslag op is.
Suikerstroopje: Los de suiker op in het hete water en laat nog een tijdje inkoken.
Doe de citroensap en het oranjebloesemwater erbij. Laat het stroopje flink afkoelen.
Doop elke pannenkoek nu in het suikerstroopje. Mmmmmmm....
Kerstmis
25 december, ook wel eerste kerstdag genoemd, wordt het kerstfeest gevierd door de Christenen in heel de wereld. Het kerstfeest begint voor veel mensen met een bezoek aan de kerk. Vaak is het een nachtmis. 26 december wordt ook wel tweede kerstdag genoemd.
Kerstmis is een moment van vrede.
Kerstmis wordt voorafgegaan door Advent (=nadering). Tijdens de Advent wachten we op de komst van Jezus. Advent begint op de vierde zondag voor Kerstmis en duurt tot Kerstavond. Kinderen krijgen soms een adventskalender met voor elke dag een 'deurtje' waar iets lekkers achter verstopt zit. Er wordt een adventskrans met vier kaarsen neergezet. De eerste kaars steek je aan op adventszondag en elke zondag erna wordt er een kaars extra aangestoken.
En dan wordt in de kerstnacht Jezus geboren. Volgens Lucas, één van de vertellers van het verhaal, mochten de herders Jezus als eerste zien. Ze hadden met hun kudden buiten op het veld geslapen, vlakbij het dorpje Bethlehem.
Het waren geen bijzondere mensen. De andere mensen keken zelfs een beetje op hen neer. Maar toevallig waren zij wel de eersten die Jezus mochten zien. God vond ze net zo goed als ieder ander. Ze zagen een engelenkoor aan de hemel, dat hen de weg naar de stal wees.
De engelen zongen : Eer aan God
in de hoogste hemelen
en vrede op aarde
voor alle mensen
waar Hij plezier in heeft.
Ze gingen naar Bethlehem en vonden het kind, in de stal, bij Jozef en Maria, in de kribbe. Het is een bijzonder kind, kind dat de vrede brengt. Kerstmis belooft telkens weer dat het morgen beter wordt.
Dan vieren we op 6 januari het feest van Driekoningen. Eigenlijk een vreemd verhaal: drie wijze mensen( Caspar, Balthasar en Melchior) die in de stand van de sterren lezen dat er iets bijzonders aan de hand moet zijn.
Mattheus vertelt :
‘Toen Jezus geboren was in Bethlehem in Judea, onder koning Herodes, kwamen er magiërs uit het oosten in Jeruzalem aan. Ze vroegen: “Waar is de pasgeboren koning van de Joden?
Want wij hebben zijn ster zien opkomen en wij zijn hier om hem te huldigen”.’
Uiteindelijk komen ze in Bethlehem en vinden het kind Jezus in de stal.
Driekoningen: een prachtig en romantisch feest. Drie koningen, mooi uitgedost, met kronen en kamelen, met talrijke slaven en kostbare cadeautjes van goud, wierook en mirre.
Chinees Nieuwjaar
Chinees nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen.
Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Tijdens de nieuwjaarsperiode verblijft men bij familie en bezoekt men familie, vrienden en/of kennissen in de buurt.
2022 is het jaar van de tijger.
Volgens legenden was Nian (net als het Chinese woord voor 'jaar' uitgesproken als
njen) een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk,
Chinese leeuwen en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.
Holi Phagua
Holi-Phagwa of Phagwa, Phagawa, Phagua is een Hindoestaans feest dat dit jaar rond 20 maart door meer dan een miljard mensen gevierd werd en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een nieuwjaarsfeest. Subh Holi!
De Hindostanen in de gehele wereld vieren het Holi Phaguafeest.
Met het Holi-feest begint voor de hindoes ook het nieuwe jaar, omdat dit feest op de eerste dag van de eerste maand (Phagua) van de hindoe-kalender valt (in de westerse kalender maart/april). De in januari/februari geplante Holika-plant Pha (ricinusstruik) en in de loop van 5 weken aangegroeid tot een echte brandstapel wordt dan feestelijk aangestoken. Hiermee begint het Holi- of Phaguafeest en het duurt ongeveer een week.
Na het verbrandingsfeest keert men huiswaarts om de volgende dag terug te keren. Men besmeert elkaar dan met as. Die middag trekt men bij voorkeur nieuwe kleren aan en besprenkelt men elkaar met welriekende stoffen en parfum. Ook gebruikt men rode en groene kleurstof als teken van vriendschap, hoop en liefde. Men wenst elkaar geluk en voorspoed toe. Holi is het religieuze feest om bezoeken af te leggen. Holi sluit op gepaste wijze het oude jaar af en viert zeer vrolijk het nieuwe.
Inhoudelijk wordt dit feest gedragen door het verhaal van prins Prahlaad en zijn tante Holika: Lang geleden regeerde in India de machtige koning Harnaakoes. Hij was heel erg slecht voor het volk. Zo hield hij de mensen voor dat hij zelf god was en gebood ze om alleen hem als god te vereren en te dienen. Het hele volk moest tot hem bidden en alle erediensten moesten voor hem verricht worden. Omdat hij als koning veel macht had, deden de mensen alles wat hij verlangde. Wie hem niet gehoorzaamde, werd op gruwelijke wijze gedood.
Deze koning had een jonge zoon die Prahlaad heette. Prahlaad was er heilig van overtuigd dat zijn vader Harnaakoes maar een mens was, zoals alle andere mensen. Daarom weigerde hij om zijn vader als een god te aanbidden, en begon hij de ware God te vereren en tot Hem te bidden. Dit gedrag van Prahlaad beviel zijn vader niet. Hij probeerde de jonge prins met lieve woorden tot andere gedachten te brengen. Toen zijn gevlij en aantrekkelijke beloften niets bereikten, ging hij Prahlaad hard aanpakken. Maar hoe hardhandig hij Prahlaad ook aanpakte, hij had geen succes. Het geloof van de prins in de ware God nam met de dag toe. Hij zong mooie liederen ter ere van God en haalde andere kinderen over om met hem mee te zingen en te bidden.
Toen de koning zag dat zijn gezag ondermijnd werd, was hij bang dat hij zijn macht zou verliezen. Daarom besloot hij zijn zoon Prahlaad te doden door hem in de zee te laten gooien. Toen de handlangers van Harnaakoes stenen aan zijn voeten gebonden hadden en hem in het water gooiden, bleef Prahlaad als door een wonder geholpen op het water drijven. Hij zonk niet. Hierop werd hij uit het water geheeld en probeerden ze hem met hun wapens te vermoorden. Toen werd hij levend begraven. Als hij na een paar weken opgegraven werd om te zien of hij al dood was, bleek Prahlaad nog springlevend te zijn. Wat de koning en zijn handlangers ook probeerden, ze konden Prahlaad maar niet dood krijgen.
Koning Harnaakoes had ook een zus die Holika heette. Zij had het idee dat ze onbrandbaar was. Daarom ging ze naar Harnaakoes en zei. '0 machtige koning, laat een grote brandstapel oprichten. Dan zal ik met de prins op deze brandstapel plaatsnamen. Hij zal door het vuur tot as verbrand worden en mij zal niets gebeuren omdat ik de gave heb onbrandbaar te zijn. '
Zo gezegd, zo gedaan. Er werd een grote brandstapel opgericht en nadat Holika en Prahlaad hierop plaats hadden genomen,- werd alles in brand gestoken. De brandstapel brandde de hele nacht flink door. 's Morgens ging een groepje kinderen kijken wat er eigenlijk gebeurd was. Daar zagen ze de jonge Prahlaad vrolijk met het overgebleven as spelen. Holika zelf was door het vuur helemaal verbrand en Prahlaad was ongedeerd gebleven. De kinderen vonden dat erg fijn. Ze hadden veel plezier, zongen, dansten en maakten pret omdat Holika verbrand was en de vrome Prahlaad nog leefde. Deze gebeurtenis wordt door de Hindoes jaarlijks herdacht. Ze vieren dan de overwinning van het goede op het kwade, van de goddelijkheid op de ongoddelijkheid, van het recht op het onrecht.
Ramadan
De ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, en wel de negende, waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.
Ramadan is de negende maand van het Islamitische maanjaar. Dit is de maand waarin God de Koran openbaarde. Ramadan begint als twee orthodoxe moslims de nieuwe maansikkel hebben gezien. Een maand lang mogen moslims niet drinken, eten, roken of seksuele omgang hebben zolang de zon op is.
Kleine kinderen, zieke of erg oude mensen en zwangere vrouwen hoeven niet te vasten. Het vasten is bedoeld om de ziel te zuiveren, de onderlinge band te versterken, het lichaam te leren beheersen en God te danken. Tevens herinnert het de rijken eraan hoe het is arm en hongerig te zijn.
Vijf plichten
Na het christendom is de Islam met 17% van de bevolking (ca. 700 miljoen mensen) de grootste wereldgodsdienst. De meeste moslims leven in de Arabische wereld, Turkije, Iran, Pakistan, Bangladesh en Indonesië.
Moslims geloven net als Christenen dat God de wereld heeft geschapen. In de zevende eeuw gaf God zijn wetten en regels via zijn profeet Mohammed aan de mensen door. Mohammed legde deze vast in de Koran.
Een goede moslim voldoet aan vijf plichten:
1) de geloofsbelijdenis (Allah is de enige God en Mohammed is zijn profeet),
2) vijf gebeden per dag met het gezicht naar Mekka gericht,
3) aalmoezen geven,
4) vasten tijdens Ramadan en
5) minstens één keer in zijn leven een pelgrimstocht naar Mekka maken.
Ramadan.nlRamadan WikipediaRamadan is meer dan vastenRamadan Wereldfeesten
Pasen
Op donderdag 6 april vieren wij op school het Paasfeest.
In de ochtend gaan wij gezamenlijk ontbijten in de klas. Op deze dag waren er ook drie vieringen in de grote zaal, daar werd het Paasverhaal verteld, liedjes gezongen en gedichten voorgelezen.
Zowel de christenen als de joden vieren Pasen: voor de joden is dit het Pasen van de geschiedenis, gericht op de toekomst; voor de christenen is Pasen het feest van het opstaan uit de dood van Jezus.
Aan het Paasfeest gaat een voorbereiding vooraf, de veertigdagentijd.
In de laatste week voor Pasen, (de Goede Week) wordt het lijden en sterven van Jezus herdacht.
De laatste week voor Pasen start met Palmzondag/Palmpasen
De laatste zondag van de vastentijd (de zondag voor Pasen) kennen we als palmzondag. Het is het begin van de Goede week. We vieren dan dat Jezus als een koning werd binnengehaald in Jeruzalem. De mensen zwaaiden met palmtakken en zongen hosanna. Tijdens de Goede week wordt het lijden en sterven van Jezus herdacht. Pasen is het grootste feest: Jezus staat op uit de dood. Ook wij waren eigenlijk dood door de dingen die we verkeerd doen. Maar doordat Jezus aan het kruis gestorven is, heeft Jezus voor onze zonden betaald.

Witte DonderdagOp deze dag at Jezus voor het laatst met Zijn vrienden. We noemen dit het laatste avondmaal. Jezus zei, toen Hij het brood in stukken brak en ronddeelde: ‘Dit is mijn lichaam, en het wordt voor iedereen gegeven.’ En bij het ronddelen van de wijn zei Hij: ‘Dit is mijn bloed dat voor iedereen wordt vergoten.’
Zijn vrienden snapten er toen niet veel van. Pas later toen Hij dood was begrepen ze wat Jezus bedoelde. In veel kerken wordt dit laatste avondmaal nog steeds gevierd. En in de Katholieke kerk zelfs elke zondag, daar heet het brood (lichaam van Jezus) de Eucharistie of Hostie.
Goede VrijdagHet is de vrijdag voor Pasen. Deze dag herdenken we dat Jezus is doodgegaan. Ze hebben Hem met spijkers aan het kruis geslagen.
Door zijn dood heeft Jezus de schuld van de zonde betaald. Christenen herdenken daarom op Goede Vrijdag de verlossing van de zonde en de overwinning op het kwade
Stille ZaterdagOp paaszaterdag denken we aan Jezus die nu in het graf ligt, een uitgeholde grot met een grote zware steen ervoor. Het kruis is nu leeg, en in veel kerken is het altaar nu leeggeruimd. Er liggen en staan geen bloemen, kaarsen, of mooie kleden op het altaar (kerktafel waar de pastoor of dominee aan staat.)
Paaszondagmet Pasen vieren wij Zijn opstanding, ook wel verrijzenis genoemd, (uit de dood opstaan). Hierna legde Hij 40 dagen lang zijn leerlingen uit dat alles wat gebeurd was, moest gebeuren om Gods plan ten uitvoer te brengen. Hierna beloofde Hij de Heilige Geest te sturen om de leerlingen in herinnering te brengen wat Hij hen had gezegd en hen verder in de leer te onderrichten.
Suikerfeest

Aan het einde van de maand Ramadan wordt het Id-Al-Fitr gevierd. In het Nederlands noemen wij dat het Suikerfeest. Het Suikerfeest begint als de nieuwe maan te zien is en duurt drie dagen. Wanneer het feest is dragen men nieuwe kleren. Veel meisjes en vrouwen kleuren hun handen met henna. 's Morgens wordt ontbeten en worden er veel lekkere dingen gegeten. Ook wordt de familie bezochten en feliciteert men elkaar. Aan het begin van het feest zie je ook dat moslims elkaar op straat feliciteren als ze elkaar tegen komen. Met het Suikerfeest krijgen kinderen vaak geld van hun familie en vrienden. In de winkels kom je kinderen tegen die van dat geld snoep kopen. Met het Suikerfeest is iedereen heel blij.
Hemelvaart
Op Hemelvaartsdag, altijd op donderdag, wordt binnen het christendom herdacht dat Jezus naar God, zijn vader in de hemel is gegaan. negenendertig dagen na Zijn opstaan uit het graf.
Pinksteren
Christus, de Zoon van God, die geleden heeft en aan het kruis is gestorven, is met Pasen verrezen uit de doden. Daarna verschijnt Hij nog aan de leerlingen en met Hemelvaart vieren we dat Hij definitief terug gaat naar God de Vader in de hemel.
Voordat Jezus wegging heeft Hij beloofd de gelovigen niet alleen te laten. De Heilige Geest wordt ons gegeven om met God verbonden te blijven. Maar ook om, geholpen door de ingevingen van die Heilige Geest, het Evangelie van Christus te kunnen verkondigen. Als mensen zijn we niet in staat op eigen kracht de volle leer van Jezus' Blijde Boodschap (= Evangelie) te verkondigen. De Heilige Geest helpt ons daarbij.
We vieren Eerste en Tweede Pinksterdag, nadat we in de negen dagen daarvoor (vanaf Hemelvaartsdag) hebben gebeden voor de komst van de Heilige Geest dat de mensen Hem accepteren, naar Hem luisteren en door Hem naar de Vader worden gebracht voor het eeuwige geluk.
De Heilige Geest wordt vaak afgebeeld als Vurige tongen, omdat de leerlingen vol vuur waren van de Boodschap die ze gingen verkondigen en ze in alle talen de mensen konden toespreken.
Offerfeest
Het offerfeest wordt gevierd in de laatste maand van het islamitisch jaar door moslims. Het is de maand van de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka.
Het offerfeest wordt ook wel Abrahamsfeest of slachtfeest genoemd en begint op de tiende dag van de laatste maand.
De moslim offert met de bedoeling geestelijk dichter bij Allah te komen en Zijn welbehagen te winnen. ‘Niet het vlees of bloed bereiken Allah, maar uw oprechtheid van geloof’ , zegt de Koran over het offeren.
De diepere betekenis van het offer is dat de gelovige zich in navolging van Abraham ten dienste stelt van Allah. De moslim viert het feest van Abraham, die in de Islam vooral gewaardeerd wordt door als een zuivere gelovige.
Het offerfeest heeft ook een sociale betekenis. Het feest wordt door de gehele moslimgemeenschap, de Oemma, gevierd. Het schept een gevoel van verbondenheid en solidariteit die wordt uitgedrukt door het wegschenken van een deel van het vlees aan de armen.
Het offerdierIedere moslim die, naast datgene dat hij of zij voor het levensonderhoud nodig heeft, over de waarde van een ons goud beschikt, offert een dier. Meestal is dat in navolging van Abraham een schaap, soms een geit. Meerdere personen kunnen samen een groter dier offeren zoals een koe of een kameel. (paarden en ezels zijn niet als offerdier geschikt, zij hebben een andere functie voor de mens. Pluimvee wordt niet als offerdieren beschouwd en varkens komen uiteraard niet in aanmerking.
AbrahamVoor moslims, christenen en joden is Abraham de gelovige bij uitstek. Hij is het die
Met Abraham sluit God een verbond en daarmee begint de geschiedenis van God en de mensen.
In het Jodendom en het Christendom is hij de aartsvader. Paulus noemt Abraham ‘de vader van alle mensen die geloven’.
Voor moslims is Abraham of Ibrahiem, zoals zij hem noemen, de volmaakte moslim: hij die zich overgeeft aan God (=islam).
Via zijn zoon Ismael is Abraham de vader van de Arabieren. Volgens de Koran kwamen Ibrahiem en Ismael samen naar Mekka toe en bouwden daar de Ka’aba.
Geschiedenis van het offerfeestDe dromen van de profeten worden gezien als openbaringen.
De profeet Ibrahim (vzmh) kreeg in een droom de openbaring van God dat hij zijn liefde en trouw aan hem moest bewijzen door datgene op te offeren wat hem het liefste op aarde was: zijn zoon Ismaël.
Hij vertelde dit tegen zijn zoon, zoals we kunnen lezen in de Koran: Koran 37:102 As-saaffaat
Toen die zover was dat hij met hem mee kon gaan zei hij: ¨Mijn zoon, ik heb in de slaap gezien dat ik je zal offeren. Zie eens wat jij ervan vindt¨. Hij zei: ¨Mijn vader, doe wat je bevolen is. Je zult merken dat ik, als God het wil, iemand ben die gelukkig volhard¨.
Dit was een grote beproeving voor Ibrahim.
Hij had de opdracht gekregen om zijn enige zoon te offeren.
Een kind dat door God aan hem geschonken was en dat nu de leeftijd had bereikt waarin hij zijn oude vader kon helpen in zijn taken en missies.
Tegelijkertijd was het een grote beproeving voor zijn zoon.
Om deze opdracht te gehoorzamen en zijn leven te offeren was geen eenvoudig iets.
Beiden volharden in hun geloof en gingen op weg naar Mina om de opdracht van God uit te voeren.
Toen ze in Mina aankwamen zette Ibrahim (vzmh) een mes op de keel van zijn zoon en gebruikte al zijn kracht om de opdracht van God uit te voeren.
Maar de Kracht van God kwam tussenbeide en haalde de functie van het mes weg en een boodschap kwam vanuit de hemel:
Wanneer is het offerfeest?In de twaalfde moslimmaand is de Hadj, de bedevaart naar Mekka.
De pelgrims voeren een tocht langs heilige plekken die worden geassocieerd met de profeten Ibrahim (vzmh) en Mohammed (vzmh).
Op de tiende dag van de bedevaart offert de pelgrim een dier.
Moslims die niet op bedevaart zijn slachten ook een dier ter herdenking aan de profeet Ibrahim (vzmh)
Overal in de wereld slachten moslims op deze dag een offerdier.
Een derde van het vlees is voor de armen, een derde voor familieleden en vrienden, en een derde voor jezelf.
Samen met het suikerfeest na de ramadan is het offerfeest het belangrijkste feest van de Islam.
Het duurt drie dagen.
De naam voor het offerfeest in het arabisch is: Ied Al-Adha
OfferdierenWelke dieren mogen er gebruikt worden op het offerfeest?
De volgende dieren mogen geofferd worden: Geiten minstens 1 jaar oud mannelijk of vrouwelijk. Schapen minstens 6 maanden oud mannelijk of vrouwelijk koeien, ossen of buffels minstens 2 jaar oud. Kamelen minstens 5 jaar oud mannelijk of vrouwelijk
Het offeren van een geit of schaap is voldoende voor één persoon.
Voor alle andere dieren, koe, os, buffel, of kameel staat het offer gelijk aan 7 offers, waardoor 7 personen gezamenlijk zo een dier kunnen offeren.
Wanneer een verkoper van een dier verklaard dat het dier de leeftijd heeft bereikt waarop het geofferd mag worden, en er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat dit niet zo zou zijn, mag men uitgaan van de betrouwbaarheid van zijn verklaring en het dier offeren.
Alternatief voor het offerdierSommige mensen denken dat ze in plaats van een dier te offeren, geld kunnen geven aan arme mensen uit liefdadigheid.
Dit is niet juist.
Er zijn verschillende verplichte vormen van aanbidding voor moslims.
Elk van hen heeft een eigen belangrijkheid en geen van hen kan de ander vervangen.
Het is niet toegestaan voor een moslim om de salaat (het gebed) te verrichten ter vervanging van het vasten in de Ramadan.
Zo is het ook niet toegestaan om liefdadigheid te geven ter vervanging van het verrichten van het gebed.
Hetzelfde geld voor het offeren van een dier: Het brengen van het offer is een onafhankelijke vorm van aanbidding en kan niet vervangen worden door een andere vorm van aanbidding zoals het geven van liefdadigheid.
Echter wanneer iemand door dringende redenen niet kon offeren in de drie voorgeschreven dagen (10e, 11e of 12e van de maand Zulhijjah), kan hij in dat geval de prijs van een offerdier als sadaqah geven aan een persoon die recht heeft om zakaat (armenbelasting) te ontvangen.
Tijdens de duur van de dagen dat er geofferd wordt kan er geen vrijstelling van deze verplichting gekregen worden.